Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

11. rész: Az alkoholmentes élet know-how-ja

2020. június 15. - blogger_geist

Szerettem inni. Nem magamban, nem otthon cél nélkül, hanem társaságban. Jól bírtam a piát, nem voltam tőle hülye, másnapos is alig, de nagyon nehezen tudtam tőle teljesen megválni. A környezetem ráadásul nem is értette, hogy miért teszek ilyet, én pedig azt, hogy miként éljek alkohol nélkül. Hétköznapi értelemben nem voltam alkoholista, de az én fogalmaim szerint inkább igen. Most elmesélem nektek, hogy miként álltam le vele, és röviden azt is, hogy milyen volt nélküle az életem.

Szerettem inni. Egyrészt az íze végett, másrészt azért, mert amíg tartott a korty, addig nem szorongtam. Vagy kevésbé. Aztán ahogy nőtt bennem a feszültség, úgy idővel már italosan is szorongtam. Ráadásul gyógyszer mellett rá is voltam kényszerülve a megválásra. 

Az alkoholról való leszokás első fázisa: elfogadtatni a barátokkal

Nagyjából 2 év melója volt abban, hogy el tudjak tölteni egy évet alkohol nélkül. A döntés elszenvedői leginkább a barátaim voltak, akik minden udvarias hárításom ellenére képtelenek voltak megérteni, hogy miért nem akarok inni. Nem haragudtam rájuk, egyszerűen csak nem tudták hogyan kell tiszteletben tartani egy leszokó döntéseit. Mikor meguntam a folyamatos nyomást, akkor eléjük álltam a dologgal: azért nem iszok, mert jobbá akarom tenni az életemet, ennek pedig ez az egyik eszköze. Ha nem értitek meg, akkor sajnos a jövőben nem tartok veletek. - vállaltam fel a szitut. Idővel megértették, amihez nagy türelemre és egymás iránti tiszteletre volt szükség. Azok a kapcsolatok, amik nem állják ki ezt a próbát, azok... nos, azok annyit is érnek.

Megértetni a főnökeiddel

Mert tudjuk milyen az, aki nem iszik... Nincs olyan főnök a világon, aki az egészségem fölött rendelkezhet. Nem fogok inni egy csapatépítőn, céges vacsin, tárgyaláson, ha én nem akarok. 

Élet alkohol nélkül: egy nehezen kihordható felismerés

A barátok megértetésén túl a szörnyű ráeszmélés volt az, ami az egyik legkomolyabb kihívást hozta elém, és tudom, hogy ez az az élmény, amitől oly sok leszokni kívánó fél. A kiüresedéstől. Észrevétlenül ugyanis, de a legtöbb örömöt hozó dologhoz odacsapódott az alkohol, mint egy rossz útitárs. A szex, a közösségi élmények, a bulizás stb stb stb. Tehát adott volt a feladat ezeket újra megtanulni élvezni alkoholos kíséret nélkül. Nem volt könnyű, nem ment gyorsan, de szépen építkezve el lehet érni ezt a pontot. És érdemes is.

A rekord?

Egy másfél év tisztaság, amiben legfeljebb zéró sörök kerültek a poharamba. Ünnepkor kölyökpezsgő.

Tanácsaim azoknak, akik letennék az alkoholt

Nem áltatlak, még a casual drinkerek is megszenvedik az elválást, ráadásul ha az élvezeti szokásaidhoz is hozzá köthető a szesz, akkor aztán tényleg baromi nehéz lesz, ugyanis leszokás közben újra kell tanulnod ezeket a társas helyzeteket. Ez a folyamat közben nem jó, sőt, pocsék és lohasztó, de hihetetlen siker, amikor eljutsz odáig, hogy azért nem iszol egy helyzetben, mert te nem akarsz. Ma már azért nem iszok alkoholt, mert nem akarok. 

Nincs itt semmi titok vagy varázsszer. A leszokás elképesztően igénybe veszi, de acélosítja is a jellemet, és ez az energia, a tudat, hogy igen, egy ilyen mocsok kábítószert is el tudtam hagyni, mint az alkohol, nagyon sok lelkierőt ad a depresszióval, a szorongással és a pánikbetegséggel való megküzdésben.

Vajon neked is sikerülhet leszokni az alkoholról?

Türelem kell hozzá nagyon sok, erő, kitartás és eltökéltség. Azt gondolom, hogy erre mindenki képes, de ehhez át kell szambázni a kifogások és önámítások kényelmes aknamezején. Ha érintett vagy a témában, és nagyon kilátástalan vagy, gondolj arra, hogy mindig van egy másik döntés. Történetesen, hogy nem fogadod el a csábítás szagos poharát. Erősebb vagy, mint gondolnád, azok pedig, akik leszólnak a tisztulásodban pedig tehetnek egy szívességet. ;)

Holger Detje képe a Pixabay -en.

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr9315810718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

driopios 2020.06.16. 11:21:40

Soha nem iszom. Nem szeretem az ízét. Ha megkínálnak, mondom, hogy nem kösz nem. Csapatépítőre nem járok 10 éve, nem is nagyon van, mert nincs pénz rá, spórolás van. Szilveszterre szoktam venni egy 0.2l-es pezsgőt és azt megisszuk ketten. Nem érzem szükségét, hogy olyan dolgokat fogyasszak, ami rossz, keserű, vagy egy korty után csillagokat lát tőle az ember, émelyget, esetleg még ki is hányom, pusztán azért, hogy megfeleljek a környezetem un. "társadalmi elvárásainak", és közben még el is játsszam, hogy mindez jó, hogy jól érzem magam tőle. Önbecsapás az egész.

Fellegjáró Marci 2020.06.16. 13:45:13

Szintén zenész! Egyszerűen nem szeretem az ízét és a hatását sem. 40 év alatt 2x sikerült részegre innom magam, azt is pálinkából mert azt az egyet sikerül letuszkolnom a torkomon. Nem értettem 1x sem, hogy ez miért jó. Miért jó, ha forog a szoba meg embertelen rosszul vagy! A részeg társaság sem hiányzik, mindenki ordenáré paraszt vagy ultra jópofa lesz a piától, kösz de kösz nem! A pia kihozza mindenkiből a valódi énjét! Sok embert akkor imerek meg igazán, hogy mekkora egy gyökér is valójában!

Lupy67 2020.06.16. 20:03:25

A kulturált alkoholfogyasztás fel sem merül? Csak merevrészegek és gyümölcslébuzik között kell választani? A csak Eviant vedelőket most hagyjuk, ott már tényleg komoly személyiségzavar lépett fel... Mert bárhogy is tiltakoznak az absztinensek, létezik az egészséges középút. Az alkoholfogyasztásnak nem csak az lehet a célja, hogy "forogjon velünk a világ", mint itt írják. Egy jó vörösbor a gasztronómia része, sőt több olyan gondolat és beszélgetés generátora, ami nélkül szegényebb lennék én is és a barátaim is. Téli hajnalon a jégen egy lék mellett horgászni egy jó 3 cl pálinka után nem tesz "ordenáré paraszttá", bárhogy is szeretnétek ezt sugallni, ellenben igencsak jólesően bizsergeti a lábujjakat.
A mérték a lényeg, amit se az alkeszek, se az absztinensek nem értenek meg soha.
További kellemes gyűlölködést!

kéki béla 2020.06.16. 20:28:02

@Lupy67: tökéletes demonstráció ja annak, hogy mennyire pusztítja a pia az agysejteket.

kéki béla 2020.06.16. 20:32:07

@Fellegjáró Marci: vagyunk így páran. Apámat egyszer láttam részegnek, lehettem vagy ötéves, már megutáltam a piát. Aztán felnőttem, szilveszterkor próbáltam egy-egy korty pezsgőt, de undorítónak találtam.
Eltelt húsz+ év, kaptam ajándékba alkoholmentes sört, megkóstoltam, nem tetszett. Egyedül csokitöltelékként bírom elviselni az alkoholt.

Lupy67 2020.06.16. 20:47:12

@kéki béla: Bizonyára pusztulnak a sejtjeim, ez nem lehet kétséges. Engem ugyan nem vegzált az apám részegen, lehet itt van a baj, bár én valahogy mégse bánom. Nálunk ez nem volt divat, nem szokott senki részeg lenni. Láthatóan kevéssé értetted meg amit írtam, de sebaj, hiszen az összes megmentett agysejted sem óvott meg attól, hogy a válaszodban kétszer is hibázz.

eßemfaßom meg áll 2020.06.16. 20:59:51

érdekes emberekkel lehetsz körbevéve. Én ifjukoromban ittam, koncertbulirákenról yeah iszunkhányunkbelefekszünk. Aztán meguntam és abbahagytam. Senki nem kérte számon.

eßemfaßom meg áll 2020.06.16. 21:02:27

@Lupy67: "Mert bárhogy is tiltakoznak az absztinensek, létezik az egészséges középút." jaja minden massziv alkoholista így látja :)

2020.06.16. 21:43:48

furcsa, hogy egyből megjelennek azok , akiknek sohasem volt probléámjuk az itallal/ivással
valamivel biztos nekik is van, ha ezt ennyire bizonygatják :)

az én módszerem: nem kell aznap inni
ha (ez még ) nem megy: nem kell abban az órában inni

ha sikerül, lehet örülni
ha nem, másnap lehet újra kezdeni

2020.06.16. 21:48:36

Vagy a barátaid szar arcok, vagy te vagy egy rinyakirálynő. Béna az egész sztori, ha nem akarsz inni, minek mész ivós helyre, ivós emberekkel? Különben is, mennyiről volt szó? Ha masszív alkesz voltál, plána mit keresel kocsmában piás haverokkal? Ha csak néha legurult pár sör, akkor minek adod elő a nagy piást? A főnök meg föléd állt, hogy most inni kell a céges bulin? Ja persze :) De ha mégis ez volt, fogsz egy nullás sört és szevasz. Habiszti marhaság az egész poszt.

AngeI 2020.06.16. 23:06:10

Nem várt fordulat?

Örömhernyó 2020.06.17. 03:48:39

@Lupy67: Nekem se ment soha a kulturált alkoholfogyasztás. Ez talán genetika, az alkohol mást hoz ki mindenkiből, de az biztos, hogy az alkohol szögre akasztja a józan észt, növeli az agressziót, kockázatvállalást.
Több közelebbi és távolabbi ismerősöm volt, akik az alkohol miatt haltak meg. Egyik leesett a lépcsőn egy házibuliban, koponyaalapi törés. Másikat agyonverte egy másik részeg srác. Volt egy távoli ismerősöm, akit részegen áramütés ért, belehalt. Családomban volt alkoholista, aki sose volt részeg, de évek alatt leépült, látványos izomtömeg-vesztés (atrófia) majd idegrendszeri betegség, halál.

Többféle drogot próbáltam életemben, az alkoholtól félek leginkább. Mert fűvel sose kerültem veszélyes helyzetekbe, alkohollal meg igen. Kannabiszból kettőt szívok és elég, alkohollal viszont pont azért, mert kivetkőzteti az embert magából, kockázatvállalásra ösztönzi, itatja magát, nem olyan könnyű leállni. Aludtam el utcán, hánytam már öntudatlanul, kerültem már diszkóban majdnem verekedésbe, voltam már utas olyan autóban, aminek a sofőrje bátorra itta magát. Bármelyik végződhetett volna halállal.
Azokat a pohár bor után kezdett beszélgetések csak a borozó ember fejében tűnnek annyira magasröptűnek. Ha felveszed videóra és pár év múlva visszanézed, akkor nevetségesnek látod magad. Voltam én is ilyen okos(kodó), filozófikus hajlamú borozgató pasas. Ez a legnagyobb baj, hogy az alkohol eltorzítja a valóságról alkotott képet, elhiteti veled, hogy okosabb, erősebb vagy, jobban vezetsz, mint amennyire tényleg. Hamis önbizalom. Az is hamis önbizalom, hogy meg tudsz állni három pohár után.
Ráadásul nekem a másnapjaim is rettenetesek voltak, inkább két-három napig tartottak. Azt hittem ez mindenkinél így van, de a barátaim jobban bírták.
Egy másik dolog a csajozás. Alkoholos állapotban alig jött össze pár lánnyal valami, bár lett belőle féléves kapcsolat is, de akit alkoholosan ismertem meg, az sajnos mindig csalódást okozott egy idő után. Ma már látom, hogy miért. Egy spicces ember nem vonzó, nem tud reálisan látni másokat. Aztán egy haverral elmentem egy teaházba valami kiállításra, bőccsész összejövetelre, rögtön összejöttem egy lánnyal. Akkor megtanultam, hogy ivás nélkül vonzóbb vagyok, hiába hiteti el az alkohol az ellenkezőjét velem. Főleg első benyomást tenni egy frissen megismert emberre italfogyasztás után nem jó ötlet. Régi haverok tudják, hogy milyen vagyok. De frissen megismert lányok csak egy spicces, haverkodó, vicceskedő, okoskodó, vigyorgó, majd sírva vigadó balfaszt láttak bennem. Alkohol nélkül sokkal jobb benyomást tudok tenni emberekre, magamat tudom adni.

Örömhernyó 2020.06.17. 03:52:28

@eßemfaßom meg áll: Amikor befejeztem a bulizást, ivást, akkor én is sok "barátot" elvesztettem. Nem csak prolikat, hanem diplomás embereket is. Mert kiderült, hogy valójában sok közös nincs bennünk, csak együtt ittunk éveken át. Alkohollal mindenki más arcát mutatja szerintem. Én is, hamis önértékelés, megnövelt egó, önbizalom.

So No 2020.06.17. 04:12:20

Igazi alkoholista csaladban nottem fel. Apam a hetvegeit a 'homok' nevu presszoban toltotte, anyam otthon szurcsolte a cseresznyepalinkat. Nagyapamat neha vadidegenek hoztak haza (szomszedunkban lakott), mert a kocsmabol hazafele osszeesett. En voltam a csodagyerek a csaladban. Kituno tanulo, sportolo... Aztan a gimiben adtunk a '80-as evek alter eleterzesenek. Fel liter vodka egy huzasra, sor, bor vegyesen. Volt ugy hogy a klubbol egyenesen edzesre mentem. Szerda-pentek-szombat. Ezek voltak a sakalreszeg ejszakak evekben keresztul. Aztan megtudtam, hogy van egy lanyom. Ertelmes ember SOHA NEM ISZIK, HA VAN GYEREKE. (Nem is cigizik, es nem hizik el, mint egy diszno) Siman abbahagytam, nem szenvedtem, nem trukkoztem. Evekkel kesobb a Balatonon egyszer rendeltem egy sort, es a hat eves fiam szolt, hogy "alkoholmentest tessek hozni, mert apukam nem iszik alkoholt."

kéki béla 2020.06.17. 05:12:57

@Lupy67: hát igen. Tökéletesen hozod az agyát elitta, agresszív senki mintáját. Szánalmas kis alkesz.

kormanyrud 2020.06.17. 06:27:48

@kéki béla: Te szoltal be neki, mar ne is haragudj...

Miert lenne senki? Ezt sosem ertettem, hogy honnan veszik a batorsagot - a nevelest most hagyjuk ki a kepletbol - hogy vadidegen embereknek igy beszologatnak.. A valo eletben is ezt csinalod? Odamesz emberekhez az utcan es beszologatsz nekik?

Ovoda...

Destephano Winter 2020.06.17. 06:34:25

Én is úgy gondolom a mérték a kulcs. A túl sok piával elrontod az egészségedet és a kapcsolataidat. Azt absztinensekkel meg sokszor az a baj, hogy az absztinensségük miatt azt képzelik, ők jobb emberek. Ez a leereszkedő stílus taszító. Aki szereti az ízét, igya mértékkel, aki meg nem, ne igya. Ennyire egyszerű. Nem kell vallást csinálni egyikből sem.

kéki béla 2020.06.17. 07:35:05

@kormanyrud: barom vagy. És ahogy látom, alkoholista is.

kéki béla 2020.06.17. 07:38:42

@Destephano Winter: hát aki szereti a heroint, az használja! Persze csak mértékkel! Akik nem használnak narkót, azt képzelik, hogy ettől jobb emberek...

blogger_geist 2020.06.17. 07:57:02

@Destephano Winter: Vannak olyan életutak, amikor valóban el kell hagyni a szeszt, az pedig nem könnyű, de lehetséges. Én még nem találkoztam olyan mentessel, aki ettől felsőbbrendűnek mutatta volna magát, viszont ittak úgy mellettem, hogy közben nagyon szerették volna azt éreztetni, hogy haha, nincs erkölcsi fölényem velük szemben. Tök felesleges volt a részükről.

blogger_geist 2020.06.17. 07:58:48

@So No: Ez egy tök jó sztori, köszi, hogy megosztottad. :)

blogger_geist 2020.06.17. 07:59:37

@Örömhernyó: Az élet egyik nagy tanulsága bizony ez.

blogger_geist 2020.06.17. 08:10:39

@Eugene Horse: Jó komment, köszönöm, ezek szerint nem sikerült a szövegben eléggé árnyalnom a lényeget. Legközelebb. :)

Emmett Brown 2020.06.17. 08:17:26

@blogger_geist: én nagyon sok ilyen mentessel találkoztam, de ha megnézed itt a kommenteket, akkor egyből előkerült, hogy aki nem absztinens az biztosan fullalkesz.

Emmett Brown 2020.06.17. 09:14:52

@kéki béla: persze, mert el sem tudod képzelni a gyerekkori traumád alapján, hogy nem csak a két szélsőség van.

kéki béla 2020.06.17. 09:26:56

@Emmett Brown: milyen trauma, te agyatlan alkesz? Egyetlen alkalomról volt szó... Viszont tökéletesen demonstráljátok, hogy mennyire ragaszkodik az alkesz a függősége tárgyához.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 09:31:45

@kéki béla:

Apám hétvégi alkoholista volt, nem volt szép látvány, amikor rendszeresen részegen összehányta a fürdőszobát. Az alkohol is vitte el elég fiatalon. De én nem ezért nem iszom, hanem azért, mert alkohol nélkül is tudon jólérezni magam. Életemben kétszer voltam részeg, mindkettő még az egyetemi éveim alatt történt. Az ittas emberektől is viszolygok, a részegektől meg undorodom.

Amióta megjelentek az alkoholmentes citromos sörök, azóta gyakran iszom ilyet, szigorúan a 0.0%-osat (Dreher, Soproni, Naturzitrone). Ezekben nem is érezni a sört, ami nekem jó, mert nem szeretem a sör ízét, viszont a 0.0%-os citromosak jó üdítők és kevesebb cukor van bennük, mint általában az üdítőitalokban, plusz mesterséges édesítőt sem tartalmaznak, amitől hasmenésem szokott lenni.

@szénáspop:

"furcsa, hogy egyből megjelennek azok , akiknek sohasem volt probléámjuk az itallal/ivással"

Furcsa, hogy csodálkozol azon, hogy ilyen emberek is vannak. :) Középiskolában dohányoztam kb. 4 évet, aztán némi segítséggel gyorsan leszoktam. Nem hiányzik, akkor sem kívánom, ha másokat látok bagózni, sőt undorodom tőle. A piával meg tényleg soha nem volt gondom. Sokáig társaságban meg-megittam egy pohár bort, de azt tapasztaltam, hogy már annyi is a fejembe száll, így sok-sok éve teljesen hanyagolom a piát. Legutóbb szilveszterkor ittam meg egy kisebb pohár pezsgőt társaságban, annyi bőven elég volt, hiába kínáltak már utána.

Ez nem érdem, szerencsés gének is kellenek ahhoz, hogy az emberben ne vagy csak kevésbé jöjjön létre függőség. A dohányzással kapcsolatban amúgy bennem is igen gyorsan kialakult (15 évesen szoktam rá), de nem túl erősen, könnyű volt lemondanom róla.

"valamivel biztos nekik is van, ha ezt ennyire bizonygatják :)"

Nem akarok én semmit sem bizonygatni, leírom a saját tapasztalataimat, élményeimet, véleményemet, ahogy itt mások is megtették.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 09:36:36

@szénáspop:

"az én módszerem: nem kell aznap inni"

Az én ajánlott módszerem a leszokni vágyóknak még egyszerűbb: csak egyetlen pohár piát nem szabad meginni, az elsőt. :)

blogger_geist 2020.06.17. 09:38:35

Szeretném megkérni a feszültséggel írókat, hogy ne püföljék egymást. Ha lehet, maradjunk a bejegyzés tárgyánál, ne pedig egymást minősítgessék.

Ez egy önsegítő blog, aminek célja a szerző gondolatainak, tapasztalatainak, megküzdéseinek összefoglalása. Köszönöm! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 09:48:30

@Lupy67:

"A mérték a lényeg, amit se az alkeszek, se az absztinensek nem értenek meg soha."

A gond az, hogy ha valaki elkezdi, nem tudhatja előre, képes lesz-e megállni az első vagy második pohár után. Van, akinek ez sikerül, és nem szokik rá a vedelésre, de aki kevesebbet is, de rendszeresen iszik, úgy az is alkoholista szerintem.

"További kellemes gyűlölködést!"

Én nem látok itt semmiféle gyűlölködést. Vélemények csapnak össze a kommentekben, de ahogy olvasom őket, a vita eddig megmaradt kulturált keretek között.

_B_ 2020.06.17. 10:33:22

@Lupy67: Leírtad az első értelmes kommentet, mindjárt neked estek a vallási fanatikusok :)
Teljesen egyetértek veled.
MINDENT mértékkel kell fogyasztani. Ezek a mostanában felkapott "mentes" életmódok csak a gyenge embereknek valók, max 1-2 évig kitart mellette, aztán jön egy új őrület, amivel próbál önigazolást szerezni, hogy ő mégiscsak erős jellem. És nyilván nem bírja megállni társaságban sem, hogy ezt ne hangoztassa.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:36:37

@Lupy67:
Nem feltétlen a gyűlölködésről van szó. Mindenhonnan az köszön vissza, hogy az alkohol már egészen kis mértékben is tönkreteszi a testet. Én gyanítom, hogy a lelket is. És egészen biztosan lustává tesz. Persze lehetünk kemények, bírjuk, nem akarunk örökké élni, stb, de attól még igaz.

Más kérdés, hogy alkohol nélkül a modern világ fenntarthatatlan, mert szinte minden 35 év feletti férfi elviselhetetlen, magának való, mogorva, társaságellenes lény lenne.

Leegyszerűsítve azt mondanám, hogy a magány és az egészség között kell választani. Van, akinek az alkoholmentes élet a jó. Nem baj ez.

Amiket írsz (horgászat, stb), az kulturális kérdés és én úgy érzékelem, pont arról szól a bejegyzés fő része, hogy emiatt nehéz annak, aki le akarja tenni a poharat. Mert a többiek erőszakosak vele. Csak úgy, csak annyira, ahogy/amennyire most te is erőszakos vagy.

De abban igazad van, hogy az szélsőségek és a gyűlölködés nem segít.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:40:01

@Eugene Horse:
Azért mész oda, mert az X évtizedes barátaid, a rokonaid.
Hogy kinek-mi a sok, azt mindenki maga tudja, nem lehet központilag meghatározni.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:41:24

@Örömhernyó:
Inkább arról van szó, hogy alkohol nélkül az ember nem annyira társasági lény. Különösen a férfiak.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:43:33

@So No:
Az elhízás talán nem ilyen egyszerű. Egyrészt lehet betegség következménye, másrészt a kaja-függőség a legerősebb függőség, még csak el sem ismerjük.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:44:32

@Destephano Winter:
Hát a borból azért eléggé vallást csináltak, nem?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2020.06.17. 10:49:29

@blogger_geist:
Jó bejegyzés egyébként, az tetszik a legjobban, hogy "leső fázis: elfogadtatni a barátokkal". Ez így tömör, lényegi üzenet és nem is olyan egyértelmű, amíg nem gondolsz bele.

erol 2020.06.17. 11:08:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Én nem látok itt semmiféle gyűlölködést. Vélemények csapnak össze a kommentekben, de ahogy olvasom őket, a vita eddig megmaradt kulturált keretek között."
A kolléga annyit bátorkodott leírni, hogy jó dolog néha meginni egy sört, erre az volt a válasz, hogy ő egy senkiházi, mocskos alkesz. Szerintem erre célzott.
Egyébként megértem ha valakit részegen vert az apja, az utálja az alkoholt, de bármilyen furcsa vannak olyan emberek is akikkel ilyesmi nem történt, és horribile dictu szeretnek jókat beszélgetni sörözés közben, vagy jó bort inni jó sajtok mellé, mindezt verekedés és sugárban hányás nélkül. Ez tényleg ennyire hihetetlen?

SzAdam 2020.06.17. 11:13:11

Zsarolási faktor nem volt? Mármint a "ha nem iszol öcsém, akkor te vezetsz" típusú.

kéki béla 2020.06.17. 11:33:54

@erol: ne hazudj! Nem erre volt a válasz. Hanem arra, ami bizonyítja, hogy egy a függősége tárgyáért küzdő, amellett mindenáron kiálló, sötét kis alkesz az illető...
Konkrétan: miután elhangzott, hogy apámat egyszer(EGYETLEN EGY-SZER) láttam részegen, még kisgyerekként, a senkiházi alkesz ezt válaszolta:
" Engem ugyan nem vegzált az apám részegen, lehet itt van a baj,"
Mondom, pusztítja azt az egy-két agysejtet is az alkohol...

Emmett Brown 2020.06.17. 11:52:39

@erol: itt megint az van, hogy az egyik véglet (nem a posztoló, ö korrektnek tűnik, hanem pl kékibéci) kisajátítja az erlölcsi magaslatot, és onnan, hogy aki nem iszik az a faszagyerek megszűnik az érdemi párbeszéd, mert erre mit tudsz mondani? azt, hogy néha egy sör, borozás belefér, amire MINDIG az a válasz, hogy: "japersze, az összes alkoholista is ezzel igazolja a dolgot".
De mindennel így van: ha leírod, hogy volt már hogy átlépted a megengedett sebességet, akkor egyből tömeggyilkos köcsög vagy, akinek be kell vonni örökre a jogsiját, ha enni mersz, akkor egy dagadt barom vagy, ha sportolsz, akkor egy izomagyú kretén, ha azt mondod, hogy a szobordöntés baromság, akkor elnyomó rasszista, ha nem tetszik egy kormányzati intézkedés, akkor Soros-csicska.

Emmett Brown 2020.06.17. 11:56:28

@kéki béla: akinek ilyen súlyos traumái vannak, mint neked, azok pont ez szokták mondani, hogy "milyen trauma?".

totii 2020.06.17. 12:29:18

@Emmett Brown: Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy aki itt a fórumon "lealkoholistáz" mindenkit azért, mert iszik, vagy csak leírja, hogy van középút (ami egyébként elég széles szerintem), az a való életben hogyan viselkedik az ilyen ismerőseivel, barátaival, családtagjaival?
Érdekes módon a kocsmákban találni ilyen embereket, akik folyamatosan mondják a saját hülyeségeiket, hogy "az úgy van", és semmivel sem lehet meggyőzni őket, hogy azért nem egészen.

erol 2020.06.17. 12:30:43

@kéki béla: Oké, értem, nyugalom, nem kell mindjárt felkapni a vizet. Szegény öreged elég durva állapotban lehetett, hogy ilyen hatást váltott ki.

kéki béla 2020.06.17. 12:40:55

@erol: miért lett volna durva állapotban? Csak látszott rajta, hogy be van baszva. Életében először és utoljára... De pont elég volt ahhoz, hogy lássam, mit csinál egy normális emberből az alkohol (nem, szó nem volt agresszióról, csak beszélni is alig bírt) és ez pont elég volt ahhoz, hogy ne akarjak ilyen lenni egyetlen alkalommal sem.
Ennek csak következménye, hogy undorodom a részeg embertől is, nemhogy az alkeszoktól, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a napi piához...

kéki béla 2020.06.17. 12:41:40

@totii: érdekes, hogy ezen folyton az alkeszok rugóznak. :D

kéki béla 2020.06.17. 12:42:27

@Emmett Brown: ennyire elittad a maradék agyad is? Szegénykém... de főleg a környezetedet sajnálom

erol 2020.06.17. 12:59:48

@kéki béla: Hát ha alig bírt beszélni az durva állapot.

erol 2020.06.17. 13:03:59

Egyébként olyanok az absztinensek mint a vegák, mindenki aki húst mer enni, vagy sört inni az egy mocskos gazember.

Emmett Brown 2020.06.17. 13:10:37

@kéki béla: látod, egyből előtört belőled a kétbites látásmód. mert ugye csak az absztinensek vannak, meg az alkeszok. ennyi.

kéki béla 2020.06.17. 14:20:46

@Emmett Brown: nem, de ahogy te véded a függőséged tárgyát, az finoman szólva arulkodó.

kéki béla 2020.06.17. 14:21:38

@erol: ne hidd... És vedd alapul, hogy én úgy ötéves voltam akkor.

Emmett Brown 2020.06.17. 14:47:23

@kéki béla: pedig eddig folyamatosan erről magyarázol. aki nem absztinens, az egyből függő

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 14:53:21

@Emmett Brown:

"előtört belőled a kétbites látásmód. mert ugye csak az absztinensek vannak, meg az alkeszok."

Ehhez elég egy bit. :D

AngeI 2020.06.17. 15:29:34

Annak, ha nem iszik valaki bizonyos rendszerességgel hátránya is van. Én pl. nagyon kevéstől spicces leszek, és hülyeségeket kezdek beszélni, monologizálok stb.. Másnap aztán ég a pofám. Kb. mint indián a tüzes víztől.:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 16:50:01

@Emmett Brown:

Azt azért beláthatod, hogy aki rendszeresen iszik, az akkor is függő, ha nem iszik sokat, nem issza le magát a részegségig. Csak éppen kevésbé súlyos a függősége.

Emmett Brown 2020.06.17. 17:38:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az, hogy mi számít rendszeresnek, az meg egy jó kérdés. A keresi az alkalmat, illetve ha alkalma van mindig iszik az szerintem jobb definíció.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.17. 20:23:17

@Emmett Brown:

Egyetértek, jobb definíció. A hátránya persze az, hogy nehezebben alkalmazható, mert sokkal szubjektívebb, önbevalláson alapul, ezért az illető személy csalhat. Vagyis csak közeli, jól ismert embereken alkalmazható, pl. kérdőíves felméréseknél nem.

Örömhernyó 2020.06.18. 17:13:04

@p.a: Én alkohollal igen jó társasági lény voltam, mégis alig 3-4 lánnyal jöttem össze, amíg bulikban ittam. Sokat elszalasztottam, mert ittasan úgy viselkedtem. És akikkel összejöttem azok se voltak épp normálisak (apakomplexusos, rosszfiúkhoz vonzódó, züllött, buta picsák). Aztán letettem a poharat és sokkal normálisabb nőkkel jöttem össze. Igaz, feszélyezett vagyok, de vannak más, drogok, mik ezen segítenek. Illetve ha egy nőnek valóban kellek, akkor ilyen feszélyezetten is kellek. Az alkoholos személyiségem nyitottabb, közkedveltebb volt, csak hát az nem az igazi személyiségem, hanem a piás maszkom. És azok a lányok, akiket megismertem ittasan, szintén a bulis, ittas arcukat mutatták, aki nem az igazi énjük volt.
Igen, én is látom, hogy fiatalon a társaságban megélt szorongás oldása végett ittam. Jó lett volna valami más, egészségesebb módszert találni, amivel oldottabb lehettem volna. Vannak kultúrák, ahol nem isznak és mégis élnek élénk társasági életet.
Másfél éve nem ittam alkoholt. Szerintem többé sose fogok.

So No 2020.06.19. 08:54:42

@p.a: Persze vannak kivetelek, akik betegseg miatt hiznak. De a nagy atlagra az jellemzo, hogy a munkabol hazaterve benyom egy jo adag sult csaszart, leobliti sorrel. Sportolni meg nem fog, mert "sportolok en a munkaban eleget". Aztan otven evesen hanyattdol az utcan, es asszony a ket gyerekkel meg csak nez, hogy most hogyan tovabb.

Egy masik pelda: Egyik ismerosom minden nap azon sirankozott, hogy mennyibe kerul a pelenka a par honapos fianak. Anyagi csod egy gyerek... Aztan egyik nap azt mondta, hogy hazaer, es az asszony odahaza mar varja a ket jegbehutott sorrel. Mert egy aldott jo asszony, minden nap ezt teszi.

Amikor felvetettem neki, hogy a pelus boven kijonne a ket sor arabol, akkor: EZ NEKEM JAR!

blogger_geist 2020.06.22. 09:23:48

@Örömhernyó: Klassz sztori, köszi, hogy megosztottad! :)

blogger_geist 2020.06.22. 09:24:30

@So No: ez a sportolok a munkában eleget és a nekem ez jár szövegeke.... rémisztően ismerősek valóban.
süti beállítások módosítása