Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Kik azok a mérgező barátok és vajon mi annak számítunk-e?

2020. július 07. - blogger_geist

Susan Forward Mérgező szülők című könyvén túl, amit egyébként minden gyógyulni vágyónak, esetleg viharos családi háttérrel rendelkező olvasómnak jó szívvel ajánlok, nem találkoztam még soha azzal a kifejezéssel, hogy mérgező barát vagy mérgező kapcsolat. A mérgező (tetszőleges ember / viszony) formuláját egy MLM-pápától hallottam először, aki azokra alkalmazta ezt a megnevezést, akik kételkednek a mindent vivő aloe vera biznisz sikerében. Az ő elgondolásában mérgező mindenki, aki ellent mond vagy visszakérdez a másiknak az üzletalapítással kapcsolatban. Ez a mérgezős dolog aztán hamar gyökeret vert a konyhapszichológiában is, ma pedig már ott tartunk, hogy mindenki mérgező, aki hozzánk merészel szólni. De kik azok a mérgező barátok a gyakorlatban? És vajon mi mérgező barátnak számítunk-e? Ezt a kérdést vesézzük ki együtt a komment szekcióban.

Segítsd a Depiből ki blog működését, hogy minél többekhez eljuthasson! Adj esélyt a blogon elhelyezett reklámcsíkoknak és a szerzőnek azzal, hogy az oldal látogatásakor felfüggeszted a reklámblokkolót és újratöltöd a cikket. Köszönöm! :)

Kik azok a mérgező barátok?

Meglátásom szerint valóban léteznek olyan emberek, akikre jobb híján mondhatjuk, hogy mérgező légkört teremtenek maguk körül, de nem azért, mert visszakérdeznek vagy mert nem értenek egyet minden döntésünkkel. Értelmezésem szerint mérgező barát az, aki a lelki fejlődésünk konzerválásában érdekelt vagy szokásaival olyan témákat tart napirenden, amiktől rendre rosszul érezzük magunkat. Innen nézve valóban könnyű begyűjteni a mérgező barát kitűzőt, de lássunk egy-egy példát.

Nem mérgező barát az, aki

Elég bátor ahhoz, hogy véleményünket megkérdőjelezze vagy rá mer világítani gondolataink tévességére. Az ilyen viszonyok értékesek, viszont valóban próbára tehetik a feleket, mert nem mindenki tudja befogadni a kritikát, sokan nem tűrik, ha firtatják az igazát. Ez persze kelthet bennünk rossz érzéseket, de ez az élmény rólunk szól magunknak, és nem a másik teremt számunkra ólmos érzelmi atmoszférát, hanem mi magunk generáljuk azt.

Mérgező barát az, aki

A mérgező barát olyan figura, aki újra és újra olyan szituációkat generál, amikből az égvilágon semmilyen hozzáadott érték nem származik. Folyton panaszkodik például, áskálódik, kétszínű, játszmázik és akarva akaratlanul összeugraszt másokkal. A mérgező barát működése nagyon viszonylagos, hiszen neki talán fel sem tűnik, hogy minden levegőt elszív a másik elől. Nem azt mondom, hogy egy negatív életélményű ember, aki hajlamosabb mindenben a rosszat látni automatikusan mérgező, hanem inkább azt, hogy mindig a szándékoltságot kell megfigyelni a másik szokásaiban. Tehát nem azért negatív, mert depressziós mondjuk, hanem mert valóban lételeme a káosz és a rosszindulat.

Mérgező barát-e a depressziós, szorongó ember?

Tűnhet úgy, és persze sokan azért kerülnek a mérgező barát gyűjteménybe, mert belső élményeik szorításában egyszerűen bent rekednek egy lehúzó érzelmi örvényben. Egy olyan ember, aki körül folyton hideg van, aki folyton valami életnehézségtől szenved bizony nem biztos, hogy kellemes élményt nyújt a másiknak. DE! A megromlott belső élet még nem jelenti azt, hogy a szenvedő fél szándékoltan szabotálni akarná a többit, esetleg abban nyer érzelmi kielégülést, hogy a másiknak rosszat, kellemetlen élményt okoz. Én azt gondolom, hogy a szándékoltság ténye az, ami megkülönböztető. 

Én is voltam mérgező barát

Hiszen a szorongásaim végett nálam is inkább borult az ég idebent. Viszont megtanultam külön színtéren pörgetni az eseményeket, megtanultam lekommunikálni a másik felé a belső élményeimet. Ez nagyon fontos, pláne ha tényleg úgy kezdjük érezni, hogy inkább vagyunk teher a másiknak, mintsem értékes társaság. Így a többiek is könnyebben tudják értékelni gondolataimat. És láss csodát, mióta hangsúlyt fektetek a barátközi kommunikációra, megváltozott az megítélésem is. Hála nekik a türelemért és megértésért, szép munka tőlem a belenyomott energiáért. Tehát ha valaki mérgező barátnak tűnik, vizsgáljuk meg, hogy van-e valóban lehúzó szándék a viselkedése mögött. Szerintem ez a kulcs a helyzetben.

egg-583163_1920.jpg

Steve Buissinne képe a Pixabay -en. 

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr3315986648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.07.08. 08:00:15

Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani.
Mérgező barát az akitől hazafelé menve pároddal a kocsiban majdnem összeveszve otthon megbeszélve a dolgot úgy döntetek, hogy ebből a rohadék féregből többet nem kértek.
El kell hajtani a takonyba és telibe letojni, hogy ő érzi áldozatnak magát.
Nincs más megoldás, az ilyen hosszú évek alatt mézesmázosan kicsinál.

Sákif za morro? 2020.07.08. 09:02:31

Miert baratkozik barki is ilyen emberekkel?!

Dan da Man 2020.07.08. 09:08:28

Olyan nincs, hogy "lekommunikálni". Értelmes emberként, kérlek, ne használj nem létező (igekötővel feleslegesen bővített) szavakat.
Egyébként örülök annak, ha jellemfejlődésen tudtál átmenni. Sajnos sok embernek nem sikerül. Te ennyivel is előttük jársz. Maradj az úton!

arckönyv 2020.07.08. 09:32:17

@Sákif za morro?: rádakaszkodik például. nekem volt egy ilyen, igazából sajnáltam eleinte, nem volt neki több barátja, meg azért volt olyan oldala, hogy volt közös érdeklődési körünk, de annyiszor hozott a saját hülyesége miatt kellemetlen helyzetbe, hogy 10 év után elegem lett belőle.

csorsza 2020.07.08. 15:41:08

@Göndörszőrű passzivista: Elképzelem, ahogy az Európai Bizottságalelnöke az Indexért (demokráciáért, fékek és ellensúlyok rendszeréért, stb., stb.) aggódik. Gondterhelten ráncolja a homlokát, nagyokat sóhajt, borús tekintettel ingatja a fejét... ej, ej, mi lesz ezzel az Index-szel ott, ej, ej... Aztán kiszól a Gizikéjének az előszobába, h küldjön már egy aktuális példányt az aggódó dokumentumok c. alkönyvtárból. Ja, és egy kávét is, legyen szíves, Mademoiselle! Majd amikor Gizike kimegy az üres eszpresszós csészével, azon kezd el merengeni, h jó lenne megint megkúrni ezt a Giziket, mennyire jó segge van már... Csak, aztán eszébe jut a prosztatája, és még jobban elkezdi ráncolni aggódva a homlokát... Vannak prioritások az aggódások között is...

mézescsók 2020.07.08. 18:54:49

Vannak a mérgező barátoknál rosszabbak is. Én energiavámpíroknak hívom őket, nyilván nem helyesen, de minden találkozás után úgy érzem magam, mint akit lestrapáltak. Esetleg kizsigereltek, fölfaltak, majd kihánytak. Nemcsak szellemileg amortizálnak, hanem mintha még a csontjaimból is kiszívták volna az erőt. Nem kérdőjeleik meg a véleményemet, nem világítanak rá a hibáimra, nem depressziósok, stb. Csak pl. pokolian segítőkészek és visszautasíthatatlanok. Akinek hiába mondod, hogy csak két napra mész el, felesleges bemenni a lakásodba és virágot öntözni. Akitől hiába menekülsz, és mész be oda, ahol dolgod sem volt. Elkísér, mondván, addig is beszélgethetünk, úgyis régen találoztunk már. Aki elkisér a kocsidig és kénytelen vagy becsapni az ajtót, mert még mindig ömlik belőle a szó. Aki mindig, mindenkiről, mindent tud. Alapvetően nem rosszindulatú, csak valahogy mindig másvalaki intimszférájában kódorog. Akire nyugodtan rábízhatod a táskádat, nem fog hiányozni belőle semmi, de tuti nem bírja ki, hogy ne kutassa át. Aki akkor is pánikol, ha a probléma már nemhogy megoldódott, de el is felejtődött. Aki kiváncsi a véleményedre, kérdez, ezret is, csak a válaszra nem. Napestig sorolhatnám.
Ehhez képest egy depis barát - maga a gyönyör.

kéki béla 2020.07.08. 22:38:27

"mérgező" - aki ezt emberre vagy fogalomra (pl "mérgező kapcsolat") használja, az idióta. Forduljon pszichiáterhez a hülyeségével, az embereket meg hagyja békén!
Szerencsére a közvetlen környezetemben nincs ember, aki ilyen barmokra hallgatna, de neten találkoztam már olyannal, akinek az ilyen kretén életvezetési"tanácsadók" tették tönkre az egyébként működő kapcsolatát, az ilyen baromságok szajkózásával.

kéki béla 2020.07.08. 22:40:43

Ja, bazmeg a mérgező az pl. a CO vagy a kobraméreg.

blogger_geist 2020.07.09. 15:00:40

@kéki béla: Igen, sokaknál nagyon is bevett formula lemérgezőzni mindent és mindekit, aki a nagy igazságába nem fér bele. És valóban szomorú következményei vannak ennek.
süti beállítások módosítása