Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

9. rész: Halogatás - azért halogatok, mert szorongok?

2020. június 11. - blogger_geist

Halogatok a tanulásban, a munkában és a magánéletben, így aztán dobva az ezzel járó felelősséget azt mondom: "Halogató típus vagyok, ez van." Sokak szerint ez bruttó lustaság, de ha ez valóban a lustasághoz vezethető vissza, akkor miért vagyunk lusták? Lusta halogatók? Több gyanúm is van a halogatással kapcsolatban.

A depressziós, szorongó ember útitársa még a lustaság, a motiválatlanság és a halogatás. Kicsit belegondolva, ez a három egyetlen közös meghívóval érkezett az utazásunkra, amit a jó öreg félelem adott fel nekik az idegi hálózatunkon keresztül. A félelem nem csak ezért a levert és eredménytelen magatartásért felel, de a pánikért is. 

A halogatás egyszerű képlete

 

Jön egy feladat, amit meg kell csinálnom, de vagy nem készülök el vele időben, vagy az utolsó pillanatig halogatom a cselekvést, ami nem a legjobb élmény. Az eredmény pedig messze nem az, mint amilyen lehetne. Lássuk a levezetést!

Jön egy feladat, amit el kell végeznem. De félek, hogy nem tudom megcsinálni, sérült önbizalmam pedig tudni véli, hogy úgy se fog sikerülni. Az alkalmatlanságom bebizonyosodhat, ám megtehetem, hogy a szembesülés helyett nagyszerű elhárító magatartásokat eszközölök, aminek olyan tünetei vannak, mint a hirtelen jött éhség, szomjúság, álmatlanság, bizonytalanság, zsizsegés, dekoncentráció. Igazából mindegy, csak ne kelljen szembesülnöm azzal az érzéssel, hogy elbukhatok, hogy rosszat csinálok.

Halogatás az iskolában

 

Meg kéne tanulnom 200 oldalt és meg kéne írnom egy beadandót is. Szorongok, mert úgy hiszem, hogy erre képtelen vagyok. Mit tudok tenni a saját gyengeségemmel való szembenézés helyett? Megnézek 5 részt a sorozatomból, eszek, iszok és elálmosodok. Így már nem is az én hibám, hogy nem sikerült, hiszen az a fránya álmosság, levertség és a téves jutalmazások.

Halogatás a magánéletben

 

Elégedetlen vagyok a párkapcsolatommal, a szerelmi életemmel, a szingliségem minőségével. De nem szakítok, nem keresek valódi megoldásokat, mert ahhoz erőt kéne vennem magamon, döntést kéne hoznom, annak pedig szakítás, veszekedés és kudarcos élmények lehet a vége. Ezért eltolom magamtól a döntés lehetőségét és kifogásokat gyártok, cselekvésem elodázását megerősítő hiedelmeket gyártok, eltagadom a felelősségemet, esetleg tévesen azt mondom: jobbat nem érdemlek, többet nem tudok elérni. 

Halogatok, elbukok, szenvedek, elégedetlenkedek, mert annak a kimenetelét már ismerem

 

Saját hanyatlásunk áldozataként ismerős lelki környezetben ekézhetjük magunkat. Tehát nem tudom megtanulni, mert fáradt voltam és levert. Rosszul érzem magam a párkapcsolatomban, de félek a magánnyal járó önállósodástól, ezért a kapcsolatban maradok. A lehető legkésőbb vágok bele a munkába, mert akkor több órát nyerek a főnököm esetleges elmarasztalásáig.

Mi lehet a megoldás?

 

Legalább magunk előtt legyünk őszinték: azért nem szakítok, mert félek, azért nem tanulok, mert rossz érzés a saját alkalmatlanságomról szőtt félelemmel foglalkoznom, azért halogatom a munkát, mert félek, hogy a végén elmarasztalnak. A félelemtől való félelmünk menekülésre késztet, és rengeteg kompromisszumos szenvedést elfogadunk csak azért, hogy ne kelljen a lényeggel foglalkoznunk.

Megoldás az önfegyelmezésben van, amikor magunk vagyunk saját óvónénink, szülőnk és a rossz, dacos, hisztis gyermekünk. Ezt a gyermeket kell fegyelemre bírnunk, ami nem könnyű feladat, ráadásul kemény őszinteséget követel magunktól - magunkkal szemben. Az egyetlen megoldás: ha cselekvésre adod a fejed.

 

www_slon_pics képe a Pixabay -en.

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr4315803862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2020.06.12. 09:26:42

Lehet hogy te fel is attol amit meg meg sem csinaltal, de az emberekbtobbsege egyszeruen kibaszottul lusta es kenyelmes.

Advanced Flight 2020.06.12. 11:31:50

@Szelid sunmalac: ilyen is van, de sztem a halogatás mögött tényleg sokszor félelem vagy averzió áll. Én pl. utálok telefonálni, pláne telefonon ügyet intézni (bank, gázszerelő stb.), ezért az ilyen feladatokat halogatom. De ha ugyanezt el lehet intézni email-ben, az megvan 5 perc alatt.

2020.06.12. 13:29:00

Az ő szobraikat döntik most le Nyugaton: A rabszolgaság haszonélvezői, felfedezők, gyarmatosítók. Elérte az elmúlt években Amerikában elindult nagy szobordöntési hullám Európát. Kérdés, hogy Lenin és Marx bácsik szobrainak ledöntését vajon MIÉRT HALOGATJÁK nyugaton?

2020.06.12. 14:02:56

@Finomliszt Ferenc: mert nem találják azokat?

2020.06.12. 14:22:41

@Finomliszt Ferenc: eddig három szobor egész Nyugat-Európában. Ennyit még egy átlagos magyar megye is tudott, utcanévben (ha nem is feltétlenől a két fószeré) még most is viszi a prímet. :)

2020.06.12. 14:27:28

@Finomliszt Ferenc: az antarktiszi szobrot a ruszkik építették, a menchesteriek valami fesztiválra, díszuletnek vitték, egyedül a trieri meredek, de nekik elnézhetjük, mert ott született Marx, ráadásul a kínaiak adományozták a szobrot, gondolom, a jövőre gondolva előreküldik új lakóhelyük kellékeit.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2020.06.12. 15:21:37

A halogatás oka sokszor az, hogy az elvégzendő feladat sokszor unalmas és monoton, ismétlődő és nincs semmi látszatja az elvégzésének, mert holnap ugyanúgy neki kell állni. Pl. takarítás, mosogatás. Meg kell csinálni, persze, de majd.... Igaz ez sok munkahelyi feladatra is.

2020.06.14. 13:31:00

@Finomliszt Ferenc: időt adtam Lölő bának megnyerni néhány érdekes közbeszerzést :)

2020.06.14. 15:04:01

@Finomliszt Ferenc: és judeolibsibolsevista. Őket se hagyjuk ki.
süti beállítások módosítása