Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Komfortzónáról másképp: egy szorongó, depressziós komfortzónája

2020. július 09. - blogger_geist

A közösségi médiában hangos coachok és MLM-ügynökök egyik kedvenc fogalmáról lesz szó a következőkben. Komfortzóna. "Mozdulj ki a komfortzónádból! Az élet a komfortzónádon kívül kezdődik! Innen már csak egy lépés a >>Merj élni!<<" Ami azt illeti, engem nagyon fel tud bosszantani, amikor valaki komfortzónázással hadonászik. De mi is az a komfortzóna, és miért hasonlítom ezt egy kicsit az űrkutatáshoz?

Komfort + zóna = élhetőségi zóna

A komfortzóna illusztrációjához én a csillagászatot hívtam segítségül. Ebben a képben a komfortzóna egyfajta légkörként feszül az én-bolygónk köré, amin belül kényelmesen elvan a szív és az elme. Bármi, ami ezen a légkörön kívül kering, az maga a misztikum, a veszély, a bizonytalanság. Tehát a komfortzóna az, amin belül komfortosan eltöltjük a hétköznapjainkat. Ez a komfortzóna viszont nagyon nem egyforma, mondhatni ahány ember, annyi komfortzóna. A fent említett coachok és MLM-pápák jól tudják stimulálni ezt a pontot, mert ők pontosan tudják, hogy célcsoportjuk egy része, akik valamilyen viseltes élethelyzetből menekülnének, azok az ilyen szövegekkel jól serkenthetők. 

Segítsd a Depiből ki blog működését, hogy minél többekhez eljuthasson! Adj esélyt a blogon elhelyezett reklámcsíkoknak és a szerzőnek azzal, hogy az oldal látogatásakor felfüggeszted a reklámblokkolót és újratöltöd a cikket. Köszönöm! :)

Ez a komfortzóna nem a kellemes kényelemről szól

Becsapós, mert a komfortzónáról az a hír járja, hogy csupa bárányfelhő-pillangó minden alatta, hiszen ha nem így lenne, akkor az emberek változtatni akarnának az életükön, ki akarnának belőle szabadulni. Igen ám, de a szorongó, depressziós ember komfortzónája (belső légköre) tele van viharos, fullasztó elemekkel. Ez a komfortzóna nagyon nem kellemes; ismerős, amiben csak a jól ismert veszélyek, félelmek és más veszedelmek törhetnek ránk. Nem jó benne élni, de legalább kiszámítható. Ebben a belső égéstérben nem robban be egy könnyen a motor. Próbáljunk csak meg fellőni egy rakétát oxigén nélkül... kb. ilyen hatékonysággal és lendülettel képes kiszakadni komfortzónájából a szorongó ember is. Nagyjából sehogy vagy csak durva mennyiségű érzelmi energia elégetésével.

Ne bánts meg a komfortzónázásoddal

Komfortzónázással meg lehet bántani a másikat, engem is sikerült nem egyszer, de volt olyan, hogy felhúztam e szó láttán magam anélkül is, hogy megkértek volna rá. Lekomfortzónázni a másikat olyan felsőbrendűsködő, nem? Meg különben is... hol kényelmes az élettere egy depressziósnak vagy egy erősen szorongó embernek?

Tisztelt Világ! Nekünk, szorongóknak, fakult hangulatúaknak, depressziósoknak is van komfortzónánk, csak mi ebben a komfortzónában nem jól érezzük, hanem "biztonságban" tudjuk magunkat.

Expedíció a komfortzónán túli világokban

Ettől függetlenül igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a szorongó, depressziós ember akkor tud gyógyulni, ha törekszik kis határainak kiterjesztésére. Javaslom, hogy ragadj papírt, rajzolj rá egy bolygócskát, ami Te vagy. Húzz köré egy másik karikát, ami a légköröd, a Te komfortzónád. Színezd ki, nézd meg alaposabban. Mit látsz a felszínen? Mit látsz a légkörben? Majd tekints túl a légkörön. Milyen a világűr a kis bolygód környezetében? Melyik üstököst, holdat vagy csillagot hódítanád meg legközelebb? A többi már a fantázia dolga. :)

 comfort-zone-3089646_1920.jpg

 

mohamed Hassan képe a Pixabay -en.

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr1815991914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kate Kupon 2020.07.10. 22:36:11

“ Lekomfortzónázni a másikat olyan felsőbrendűsködő, nem?” De. És pont.

midnightcoder2 2020.07.11. 08:04:53

Szerintem a komfortzóna az, amiben pont jól érzed magad. És akkor vagy depressziós, ha ezt nem találod. Illetve persze nem csak akkor, mert hogy ennek azért lehetnek biológiai okai is, amivel viszont nem árt orvost keresni. De az egy nagy-nagy hazugság amikor azt mondják, hogy az eredmények a komfortzónádon kívül vannak. Egy nagy lószart. Lehet pénzt csinálni ott is, de igazából sikeres csak akkor leszel, ha a komfortzónán belül tevékenykedsz. Bill Gates sem úgy lett sikeres, hogy közben utálta a számítógépeket.

nincs1agy 2020.07.11. 11:17:14

Azé n komfortzónám a lakásom. Másnak meg a kocsma, vagy a pláza. Utóbbiak miért is jobbak?