Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

A könnyek és érzelmek elfojtásának káros mellékhatásai

2020. július 01. - blogger_geist

A napi média egyik legnagyobb hazugságáról szeretnék beszélni, amit emberek milliói fogadnak meg annak érdekében, hogy megvédjék magukat embertársaiktól. Látszólag. Valaki ugyanis kitalálta, hogy konfliktusainkból akkor jövünk ki győztesen, ha eltagadjuk, elfojtjuk, elutasítjuk a dolgokhoz kapcsolódó érzéseinket. Ez a téves feltételezés azt mondja: a csalódás, a szomorúság, a bukás fájdalma a vesztesek vigasza. Tehát csak akkor jöhetsz ki jól, ha kihipózod a szívedet, szarut növesztesz köré, mert csak így lehetsz sikeres, így lehetsz erős, így nem leszel a másik áldozata.

Érzelmi jogfosztás: jóváhagyva!

Azok, akik szerint az érzelmek elfojtása, megmásítása, hazug kommunikációja helyes, azok az érzelmi jogfosztás intézményét legitimálják. Szerintük lenyelni a könnyeket, belesavanyodni a dühbe, de csak úgy némán egy igazán előnyös dolog. Lényegében tagadd meg magad, mert Te és az érzelmeid nem elég érvényesek, nem elég jogosak a játszótéren. És ugye Te sem akarsz szégyen szemre érzelmeid által áldozatnak lenni?

Az elfojtás következményei

A belénk fojtott érzelmek átmenetileg valóban előnyökhöz juttathatnak minket, de ennek a hibás elkerülő magatartásnak a gyakorlása legyengíti a személyiség immunitását. Fogékonnyá tesz a szorongásra, a depresszióra, a szenvedélybetegségekre,a függőségekre, az álmatlanságra és a depresszióra. Jó alku, nem? Te nem érzel semmit, mert téged nem lehet tönkre tenni, nem lehet legyőzni.

Érzelmeink, érzéseink lefojtása megbetegít

Lehet, hogy keménynek tűnsz az érzéseid megtagadása miatt, de ezért a látszatért bizony hatalmas árat fizetsz. Az egészségeddel.

Egy kegyetlen világban csak a kegyetlenek nyerhetnek?

Kamaszoknál, fiatal felnőtteknél stabilan elfogadott, hogy elvérzik az, akinek érzelmei vannak. Ez nem igaz! Érzelmeinket, érzéseinket felvállalni sokkal magasabb szint, a bántalmazónál mindig és minden körülmény között magasabb minőséget fogalmaz meg az a valaki, aki megéli az érzéseit.

Ne érezz = dobd el a felelősséget!

A hamis tanítás egy másik tétele, hogy aki nem érez, nem mutat érzelmeket, az egy előnyökkel járó tudás birtokában van. Ez az előny a felelősség elkerülése. A felelősséggel való fellazult viszony viszont felőrül, meggyengít. Felelősség nélkül élni könnyű lehet egy pillanatig. De felelősségek nélkül a lélek megbetegszik.

Aki ma megtagadja az érzéseit, érzelmeit az jó kemény, de...

jutalma nem a megbecsülés lesz, pláne nem a valós elismerés, elismertség. Sokkal inkább az élet minden területére csápjaival ragadozó szorongás és depresszió.

 

Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr5315737690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.