Gondolatok, tippek és megküzdési megoldások nem csak szorongóknak.

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

Épüljünk fel a szorongásból és a depresszióból!

13. rész: Változatos testi tünetek és a lélek fuldoklása

2020. június 21. - blogger_geist

Fantomfájás, irracionális testérzetek, hirtelen többet dobbanó szív, szúrás itt, éles fájdalom ott, idegen ízek a szájban - csak néhány azon tünetek közül, amit a szorongás valamilyen szintjén raboskodó érezhet borús mindennapjain. De mit kezdjünk ezekkel az alattomos érzésekkel?

Két nagyon fontos dolgot kell már most az elején leszögeznünk. Az egyik, hogy ha rendellenességet érzel magadon, kérlek fordulj orvoshoz és fogadd meg a tanácsait. A másik, hogy ha a leletek egészséget mutatnak, akkor nagy valószínűséggel a szorongásod gyötör téves testi ingerekkel - ezt nehéz elfogadni, de erre kérlek most. Tehát elképzelhető, hogy amikor itt szúr, fáj ott, nem múlik a nyomás hetek óta, de a vizsgálati eredmények negatívat mutatnak, akkor valószínűleg szomatikus tüneteket produkál az elméd.

A kétségbeesett ember ilyenkor öndiagnosztizálásba kezd, egyre gyanakvóbbá, bizalmatlanabbá válik, végül pedig azon kapja magát, hogy ezreket költ MLM-es vízcseppekre, miközben 7-8 halálos betegséget diagnosztizált magán. Én mondjuk csak vitaminokat, kiegészítőket próbáltam meg szedni erre - arra, de nem nagy meglepetésre ezek a bogyók nem hoztak eredményt.

Hogy lehetett az, hogy az a fájdalom, ami heteken át egy bizonyos tájékomat babrálta, most hirtelen átvándorolt máshová? Nahát, mi történt?

Mintha melléütne a szív

Éveken át visszatérő tünet volt nálam a kétszer ütő szív fantomjelensége. Elég félelmetes, hiszen a szív melléütésétől az ember úgy érzi, mintha beteg lenne a szíve. Voltam 24 órás EKG-n és más kardiológiai teszteken, sőt az egyik pánikrohamom alatt volt szerencsém gépre kerülni, de minden grafikon egy egészséges szívre utalt. Hála az Égnek! Tehát a szorongó, depressziós, pánikoló ember, aki a saját lelki háborújának a foglya, az bizony gyakran megélheti ezt, és csak akkor csillapodnak az egyes tünetek, ha testtájat vált a kényszer vagy, ha terápián utána erednek a problémának, és megtanulja feloldani a szorongást.

Szúr az oldal, fáj a fej, zsibbad az alhas és a nemi szervek

Hihetetlen, hogy a pánik és a szorongás mi mindent nem képes megtenni azért, hogy a szenvedő lelket és testet kicsinálja! Számomra úgy tűnik, hogy ezek a tünetek inkább szimbolikusak. Ott fájunk, ott bizsergünk és szorongunk, ahol és amivel kapcsolatban belső munkára kéne fognunk magunkat.

Mit jelent az, hogy "csak az elméd műve"?

A szorongó, depressziós, pánikoló ember mentális sémái a félelem köré programozódnak. Ez azt jelenti, hogy a kontrollodon felül álló én részed a veszélyekre rendezkedik be, és ez a téves működés egyszerre kommunikálhat a tudatosságoddal érzéseken, érzelmeken, tévképzeteken és fájdalmakon keresztül. Ennek a működésnek az a lényege, hogy távol tartson az élet kihívásaitól, ha kell bármi áron.

Most akkor gyenge vagyok?

Mikor maguk alá gyűrnek a szorongások, nem hagynak levegőhöz jutni, a túlvédekezésre programozott elme pedig visszavág a törekvéseidben, akkor könnyen juthatsz arra a következtetésre, hogy gyenge vagy, legyőzött. Az igazság viszont az, hogy éppen egy óriási csatában állsz pillanatnyilag kevésbé győzelemre. Szóval nem, nem gyenge az az ember, aki 1500 százalékon égve próbálja meg életben tartani magát a folyamatos éteri támadások közben.

Hogyan oldható fel ez a reménytelen helyzet?

Először is fogadd el. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnod elfogadni, hogy vannak olyan téves testjelzéseid, amik annak ellenére gyötörnek, hogy igazából nincsenek is. Oh, ez ne nem egyenlő azzal, hogy feladod! Csupán már azzal, ha kimondod magadnak: gondjaim vannak, azzal jelentős terheket pakolsz le magadról. Ugyanis ha elismersz egy problémát, akkor már nem kell tőle tovább menekülnöd.

A leghatékonyabb módja a gyógyulásnak a terápia, de sokat tudsz tenni magadért akkor is, megpróbálsz alámerülni a gondolataidnak. Például vizualizálod az érzést és megkérdezed magadtól: miért fájok most itt, miért érzem most ezt és azt. A felszabaduló érzékeseket és gondolatokat pedig próbáld meg előítéletek nélkül megismerni. Kicsit olyan ez, mint a víz tükre alatt úszás.

Hidd el, hogy reménytelennek tűnő helyzeted ellenére van esély a gyógyulásra, csak nem biztos, hogy jó helyen keresgéled a segítséget. Ajánlanék neked egy könyvet, amit én vagy ötször kiolvastam eddig, ez Szondy Máté és Szabó-Bartha Anna - Démonaink című olvasmányos munkája.

 man-2546791_1920.jpg

photosforyou képe a Pixabay -en.

A bejegyzés trackback címe:

https://depibolki.blog.hu/api/trackback/id/tr8315904910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása